Hoe werkt WordPress? – De WordPress Handleiding voor 2024

WordPress logo

Een WordPress handleiding

Deze WordPress handleiding laat je kennismaken met WordPress.

Hoe werkt WordPress precies?

Wil je gebruik maken van WordPress?  Werken met WordPress is niet moeilijk. Als je de basis kent, kom je al een heel eind.

Het doel van deze WordPress handleiding is je te laten zien wat WordPress is, waar het uit bestaat, wat het kan en dat je in een mum van tijd aan de slag kunt en wat er hier voor nodig is.

Snelle navigatie

Wat is WordPress?

Wat is WordPress nou eigenlijk precies?

Wil je een website, blog of een webshop bouwen? Gebruik dan WordPress.

Dit is een populair Content Management Systeem (CMS) waarmee je je WordPress website, blog of webshop kan bouwen en onderhouden. Het systeem is zo gebouwd dat je weinig technische kennis nodig hebt om WordPress als goed CMS te gebruiken.

In zeer korte tijd heb je een solide basis met WordPress waarmee je verder kunt werken met als resultaat een website, blog of webshop.

We hebben nu de vraag ‘Wat is WordPress?’ beantwoord. Maar wat kun je er nu mee? Hieronder vertellen we je meer en krijg je nog een aantal handige WordPress tips.

Wat kun je met WordPress?

WordPress is een online CMS voor het bouwen van een website, blog of webshop.

Het is dus een handig en goed Content Management Systeem voor privé en zakelijk gebruik.

Waarom kiezen voor WordPress?

WordPress is het meest gebruikte online CMS ter wereld en heeft een zeer actieve WordPress community die continu bezig is WordPress uit te breiden en te verbeteren.

Hierdoor is het een flexibel en robuust systeem geworden dat meer kan dan alleen maar blogs produceren.

Daarnaast biedt WordPress ook tienduizenden gratis en betaalde WordPress themes (thema’s) om jouw website vorm te geven.

En vergeet de tienduizenden gratis en betaalde plugins niet die extra functionaliteit aan je WordPress website of webshop kunnen geven.

Wat zijn de voordelen?

WordPress heeft vele voordelen.

Allereerst is WordPress gratis te gebruiken.

Het wordt ook actief onderhouden door een WordPress community. Dagelijks worden er thema’s en plugins uitgebracht of verbetert. En natuurlijk ook een aantal bugs en flaws opgelost.

WordPress is zeer gebruiksvriendelijkintuïtief in gebruik en zowel de beginner als de ervaren WordPress-gebruiker kan er goed mee werken. Of het nu gaat om een simpele blog tot een geavanceerde webshop.

Daarnaast is WordPress een robuust en betrouwbaar Content Management Platform.

WordPress is flexibel en makkelijk uit te breiden door het toevoegen van plugins die ook door de community gemaakt worden.

Omdat WordPress een actieve community heeft, sta je nooit alleen.

Heb je een vraag of WordPress issue? Gegarandeerd dat iemand uit de WordPress community hier al mee te maken heeft gehad.

WordPress is open source. Dit betekent dat het door iedere web-ontwikkelaar kan worden opgepakt en zo ben je niet afhankelijk van 1 partij. Er is dus geen vendor lock-in.

WordPress is compatible met alle devices (mobiel, tablet en desktop).

Het heeft ook specifieke apps waarmee gewerkt kan worden.

Het schrijven en publiceren van tekst is niet het enige wat WordPress kan. Het heeft ook een ingebouwde ondersteuning voor media zoals afbeeldingen, video en geluid. Daarnaast kun je ook in WordPress deze bestanden beheren. Het is tenslotte een Content Management Systeem.

Video’s worden steeds belangrijker voor content marketing. WordPress ondersteunt oEmbed geactiveerde websites.

Hoe werkt dit? Je kunt dan YouTube videos, Instagram foto’s, Tweets en SoundCloud bestanden plaatsen door de URL in je bericht te plaatsen. Zo is je marketing state of the art in deze dynamische tijd.

Ook zeer belangrijk voor de marketing van je site is de vindbaarheid op het web , oftewel SEO.

WordPress websites zijn SEO proof: bij de opbouw van de site worden de technische basis elementen van zoekmachine optimalisatie vanaf het begin meegenomen. Dat scheelt een hoop werk achteraf om je site hoog te laten ranken in Google met behulp van externe SEO technieken.

Zijn er ook nadelen aan WordPress?

Nadelen heb je met ieder CMS, zo ook met WordPress.

Ten eerste is het een populair online CMS om te hacken omdat er zoveel plugins in zitten die niet allemaal even veilig zijn en makkelijk te hacken zijn. Criminele hackers gaan specifiek op zoek naar lekken om hier bijvoorbeeld malware te installeren.

Zorg er dan ook altijd voor dat je de WordPress plugins tijdig update om je site te beschermen tegen kwaadwillende hackers. Mocht je daarvoor zelf geen tijd hebben, dan kunnen wij je hier meer ondersteunen. Zie hiervoor onze pagina over WordPress hosting & onderhoud. Er hoeft namelijk maar één lek te zijn en je site is gehackt.

De traagheid van een site speelt ook een rol als de site veel plugins gebruikt, of als veel sites op een een en dezelfde server draaien. Bezoekers van je site klikken dan snel weer weg en dit heeft een negatief effect op je rankings.

Niet alle thema’s en plugins zijn compatible, wat kan leiden tot crashes of onverwachte issues. Bijvoorbeeld als de WordPress-core geupdate is en de plugins nog niet, kan dit leiden tot issues in de website.

Door het gebruik van plugins ben je afhankelijk van het onderhoud van deze (externe) plugins. Daarnaast, zoals al vermeld, wordt WordPress ook geregeld geüpdatet, wat eventueel tijdsverlies geeft. Maar deze updates zijn wel aan te raden in verband met de veiligheid van je site, zie boven.

 

Overzicht WordPress dashboard met plugins die geupdate moeten worden

Het regelmatig updaten van je plugins kan een hack voorkomen.

De basis van WordPress

Installatie

Je wilt WordPress gaan gebruiken? Wellicht heb je al eerder een gratis WordPress handleiding bekeken hoe dit te doen. Zo niet, dan zul je vast wel wat vragen hebben.

Wat heb je nodig? Je hebt in ieder geval een hostingpakket en natuurlijk een domeinnaam, je eigen webadres, nodig. Met all deze zaken kunnen wij je helpen. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact met ons op.

Als je deze twee hebt, kun je WordPress installeren. Dit kan geheel automatisch en duurt zo’n 10-15 minuten.

Uiteraard kan WordPress nog steeds via de server geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld met behulp van een tool zoals Fillezilla.

Maar dit is voor de meer technische personen onder ons. In elke WordPress handleiding die online beschikbaar is, staat hier wel een uitgebreid stappenplan in beschreven.

Na het WordPress installeren kun je meteen beginnen met jouw doel, het bouwen van je site, blog of webshop. Log in met je gebruikersnaam of e-mailadres vul je wachtwoord in en ga aan de slag!

Een korte WordPress uitleg

Hoe werkt WordPress?

Je hebt nu een hostingpakket, een domeinnaam en WordPress geïnstalleerd. Hoe nu verder?

Nu gaan we jouw site, blog of webshop vormgeven. Dat doen we met behulp van de thema’s.

WordPress thema’s

Dit zijn de templates, vaak gratis, die je kunt gebruiken voor het vorm geven van je site. Deze templates vormen de basis van je website.

Deze thema’s zijn via het dashboard aan de linkerkant te vinden.

Divesre WordPress thema's in het dashboard

De WordPress thema’s zijn te vinden via het dashboard.

Een thema, de template, is een verzameling bestanden, de template files genaamd, die de grafische interface van je WordPress website aansturen. Oftewel wat jij ziet op je scherm: de fonts, de kleuren, de widgets, stijlen etc.

Vaak bestaat een thema uit meerdere elementen: bestanden, afbeeldingen (.jpg’s , .gif’s), style sheets (.css ) en codes (.php ). Deze zijn gratis of je moet er, net als bij de plugins, voor betalen.

Belangrijk te vermelden is dat een thema het uiterlijk van je WordPress website verandert, zonder dat het de onderliggende software van WordPress (het CMS) verandert. Daarom kun je thema’s via het dashboard gemakkelijk verwijderen of aanpassen.

Je kunt een thema dus wel aanpassen: het uiterlijk door de .CSS bestanden te wijzigen en de functionaliteit door de code te wijzigen (.php bestanden).

Hier zijn enkele voorbeelden van thema’s:

Twenty Twenty Theme (gratis WordPress standaard thema)

Astra Theme (gratis en Premium versie)

Enfold Theme (Premium versie)

(TIP!) Hulp nodig met het Enfold thema? Bekijk dan onze pagina voor Enfold support.

Natuurlijk is zo’n thema leuk, maar hoe kan ik functionaliteit aan mijn site toevoegen, zoals bijvoorbeeld een zoekfunctie of een tekstformulier?

Hier heb je  plugins voor nodig.

De kracht van plugins

Wat zijn het en hoe werken ze?

Met plugins, gratis of betaald, breidt je de functionaliteit van jouw website, blog of webshop uit. Een WordPress plugin is een stukje software, dat een aantal functie(s) aan je WordPress website toevoegt of bestaande functies beïnvloedt.

Plugins maken het mogelijk dat je je thema zo uit kunt breiden als je wilt, zonder dat je daarvoor hoeft te programmeren. WordPress plugins kunnen verschillende doelen hebben: het online publiceren van foto´s of video’s vergemakkelijken, koppelen je website aan een aantal social media-kanalen, zoekfuncties toevoegen of je website veiliger maken.

WordPress dashboard met plugins

WordPress dashboard met plugins

Wat is nu het verschil tussen gratis en betaalde (premium) plugins?

WordPress plugins kun je vinden in via het WordPress dashboard, maar ook via andere websites zijn deze te downloaden.

De plugins in het WordPress dashboard zijn standaard gratis. Een bijkomend voordeel van deze plugins is dat deze plugins voldoen aan de richtlijnen van WordPress, zodat je er natuurlijk van uit kunt gaan dat ze veilig en goed zijn.

Plugins installeren is een fluitje van een cent binnen het WordPress dashboard.

Voordelen van plugins van andere websites, de premium WordPress plugins, zijn dat je er meestal van op aan kan dat de ontwikkelaar ervan ze up to date houdt en dat je bij vragen bij hen altijd terecht kan. Vaak zijn de premium plugins wat uitgebreider in functies, daar betaal je dus wel extra voor.

WordPress widgets

Widgets, hoe werkt dat?

Een widget, eigenlijk een plugin, kan een onderdeel zijn van een thema. Het zijn de elementen waaruit de grafische interface is opgebouwd.

Op je site kun je deze vinden aan de zijbalk(en). Hier kun je de widget eenvoudig toevoegen, (de)activeren, aanpassen of verwijderen.

Voorbeelden van widgets zijn: aankomende evenementen, afbeeldingen, blogauteurs of berichten die je leuk vind.

Overzicht dashboard met WordPress widgets

Een overzicht van de WordPress widgets.

WordPress Hosting & Onderhoud

Je wilt je WordPress site onderbrengen bij een hostingpartij en dat zij het onderhoud gaan doen?

Hoe werkt het onderbrengen van je site bij een hostingpartij

Neem dan een hoster of provider die ook je domeinnaam kan aanvragen.

Naast dit voordeel zijn er ook meer voordelen te behalen als je je WordPress website bij een WordPress-Hoster onderbrengt:

  • Automatische installatie WordPress.
  • Onderhoud WordPress website uitbesteed, je hoeft er zelf geen tijd meer aan te besteden.
  • Als het goed is, wordt je WordPress website standaard beveiligd.
  • Ondersteuning bij het bouwen van jouw WordPress website, je bent niet alleen.
  • Mogelijkheid tot meerdere backups.
  • Downtime monitoring.
  • (Extra) schrijfruimte bij de Hoster, niet bij jou.
  • Mogelijkheid tot afname meerdere e-mail accounts.

Maar let wel op welke hostingpartij je neemt:

  • Niet ieder Hosting-pakket heeft standaard WordPress hosting & ondersteuning.
  • Is de Hoster 24/7 bereikbaar via diverse communicatie-kanalen?
  • Is de database (mySQL) en code (PHP) compatible en up to date met WordPress?
  • Check reviews op gebruikerservaringen.

Bij Swipe Media kun je natuurlijk er van op aan dat je betrouwbare WordPress hosting krijgt: full service en persoonlijk support door ervaren WordPress specialisten.

Dankzij het Swipe Media Prepaid Ticketsysteem kun je tegen gereduceerde tarieven ook de noodzakelijke aanpassingen met, natuurlijk, de laatste updates aan je WordPress website laten uitvoeren.

Bedankt voor het lezen van onze WordPress handleiding met een basis WordPress uitleg.

Wil je meer informatie of heb je vragen over WordPress?

Neem dan nu contact met ons op. We helpen je graag verder!