Welke software gebruik je voor het maken van een website?

website-maken-software

Je hebt een bedrijf, een dienst of een product en je wilt dit aan gaan bieden aan het grote publiek. De sociale media accounts zijn aangemaakt, maar nu de grootste uitdaging: je wilt een website maken. Welke software is hier geschikt voor?

Grote kans dat je nog nooit een website hebt gemaakt, laat staan dat je de kennis hebt van de programmeertaal die hiervoor nodig is. Gelukkig is er een breed aanbod website software, waarmee je een eigen website kunt bouwen.

Verdiep je hierin, want tegenwoordig kun je als bedrijf, of je nou een zzp’er bent of een grote onderneming, niet meer zonder een eigen website. Zelfs de meeste stichtingen en verenigingen hebben een eigen website. Denk maar aan de lokale voetbalclub, de hobbyclub en goede doelen. Groot én klein.

Website maken: de beste software

De beste website software is WordPress. Je wilt de beste keus maken wat betreft je software, zodat je niet over enkele jaren alles weer om moet zetten. Een website maken met de software van WordPress heeft vele voordelen, waar we later op terug komen.

Een website maken met behulp van de juiste software zorgt ervoor dat je binnen no-time een geschikte, professionele website hebt die voldoet aan jouw eisen. Zelf een website maken met gratis software is makkelijker dan je denkt.

Website maken: zelf doen of met hulp?

Wil je zelf een website maken met de software van WordPress? Je hebt geluk, want er zijn talloze artikelen, tutorials en FAQ’s geschreven over dit onderwerp. Op internet vind je complete cursussen met uitleg over het gebruik van de software waarmee je een website kunt maken. Het belangrijkste is dat je er zelf wat tijd in moet willen steken om het onder de knie te krijgen. En dan ben je zelf écht, ja echt, in staat om een mooie website te maken.

Mocht je die tijd niet hebben of het moeilijk vinden om zelf alles uit te zoeken, dan biedt Swipe Media je de helpende hand toe. Al onze cursussen vind je onder Swipe Academy. Bekijk hier welke cursus WordPress voor jou het meest geschikt is en bouw samen met ons jouw perfecte website.

Zelf een website maken met gratis software

Er zijn verschillende manieren om een website te maken. De ene optie is wat makkelijker dan de andere, of kost meer of minder tijd dan de andere. Uiteindelijk speelt geld natuurlijk ook een rol. We zetten de verschillende manieren om een website te bouwen even voor je op een rijtje, zodat vanzelf duidelijk is wat voor jou de beste optie is.

– Gratis website-builder

Je kunt een website-builder gebruiken voor je eerste eigen website die je zelf gaat maken. Een website-builder zorgt voor een website die al voor je is opgezet en die je alleen nog maar hoeft aan te passen naar jouw wensen. Denk hierbij aan het aanpassen van kleuren, logo’s en het plaatsen van teksten en afbeeldingen.

Met een website-builder ga je gewoon op je eigen computer aan de slag en pas als je helemaal tevreden bent zet je je website online. Het kost je niks, behalve wat bloed, zweet en tranen om je thuis te maken in het werken met het website-builder.

– Website maken software: WordPress en Joomla

Een andere optie is het gebruiken van een content management system (CMS). Bekende voorbeelden zijn onder andere WordPress en Joomla. Deze programma’s om een website mee te maken zijn zeer veelzijdig. Ze werken met gratis thema’s, maar de meer professionele thema’s kosten je vaak wel wat geld.

Dit is overigens niet veel, denk aan een paar tientjes. Het voordeel van dit soort website software zijn de duizenden plug-ins die beschikbaar zijn om je website nóg professioneler te maken. Deze (meestal gratis) plug-ins gebruik je bijvoorbeeld voor het toevoegen van een webwinkel (Woocommerce), of voeg je en professioneel contactformulier toe op je website. Een zeer bekende plugin op dit moment is de page builder plugin van Elementor.

Zoals al eerder aangegeven heeft onze voorkeur het WordPress CMS. WordPress is eenvoudiger te leren, ontwikkelt zich zeer snel en zorgt qua vindbaarheid voor zeer goede resultaten omdat Google en WordPress perfect samengaan.

beste-software-website-maken

-Hostingprovider met website software

Een derde manier is om gebruik te maken van een hostingprovider die zelf software aanbiedt om een website te bouwen. Daarmee heb je eigenlijk alles onder één dak, maar het beperkt je vaak wel in de mogelijkheden. Dit is dan ook een duurdere, maar wel heel makkelijke optie. Het is een kwestie van een lay-out kiezen voor je website en tekst en foto’s toevoegen.Werken met HTML

-Verdiepen in HTML

Als vierde mogelijkheid zou je je natuurlijk ook helemaal in html kunnen verdiepen. Je kunt de website dan precies zo bouwen als jij dat wilt. Daar gaat natuurlijk wel veel tijd in zitten, maar dan heb je alles ook helemaal zelf in de hand.

– Website laten maken of samen met een website bouwen

Een laatste optie is om gewoon iemand in te huren die een website voor je bouwt. Kost je wel meer, maar het enige dat je hoeft te doen, is een webdesigner te vertellen wat je wilt. Wat je ook zou kunnen overwegen is een Premium cursus WordPress te volgen. In deze cursus bouw je samen met een professionele webdesigner geheel naar eigen smaak jouw website.

Het grote voordeel is dat je naast een mooie website ook weet hoe je deze website moet onderhouden en later eventueel verandering kunt aanbrengen zonder dat je daar telkens anderen voor nodig hebt. Zo houd je zelf de touwtjes in handen .

De beste gratis website software: WordPress

We noemden WordPress al eerder. De software van WordPress om een website te maken is de beste die er in onze ogen is. WordPress is mega-populair, wat als voordeel heeft dat er ook veel over geschreven wordt op internet en dat je altijd wel een oplossing vindt mocht je vastlopen bij het bouwen van je website. Bovendien is het een programma waar je gratis instapt.

Via WordPress.org kun je meteen aan de slag. Omdat het echt een programma is waarin je opties kunt aanklikken en aanvinken, hoef je geen of weinig kennis te hebben van de programmeertaal waarin de website geschreven wordt. Het resultaat zal toch een professioneel ogende en functionerende website zijn. En gratis, als je kiest voor een gratis thema.

Meer voordelen van WordPress

Als je met meerdere mensen aan een website wilt werken, is een CMS als WordPress een must. Je kunt meerdere gebruikersaccounts aanmaken met verschillende rechten, zodat iedereen bijvoorbeeld teksten kan plaatsen, maar niet iedereen de website offline kan halen. WordPress werkt bovendien met plug-ins, zodat je met de grootste eenvoud een webshop, forum, maar ook bijvoorbeeld analytische plug-ins kunt installeren en daarnaast je website super makkelijk kunt koppelen aan je accounts op social media.

Hosting voor WordPress

Om met WordPress aan de slag te gaan, heb je alleen nog een hostingpakket nodig. Dat kunnen wij voor je regelen.

Bovendien zorgen wij ervoor dat je pakketten netjes onderhouden blijven, zodat jij je alleen maar op de content van je website hoeft te focussen. Daarnaast kun je bij ons ook je gewenste domeinnaam registreren. Dus zorg ervoor dat jouw bedrijf zo goed mogelijk zichtbaar wordt op het internet en ga nu aan de slag met één van de programma’s om je eigen website te bouwen.